Kauniečių aptarnavimo centras
8 800 20000
Kokybės linija
8 800 00111    8 37 490729
Palikite atsiliepimą
kokybe@svara.lt

„Kauno švara“ pradėjo plauti ir Palangos konteinerius

Bendrovei „Kauno švara“ įsigijus modernią požeminius komunalinių atliekų konteinerius valančią techniką, per beveik pusantrų metų teigiamus pokyčius pastebėjo ne tik komunalininkai, bet ir patys kauniečiai: aplink konteinerius tapo švariau, saugiau ir gražiau. Sekdama Laikinosios sostinės pavyzdžiu, Palangos savivaldybė taip pat pasirašė sutartį su Kauno atliekų tvarkymo bendrove, įsipareigojusia teikti konteinerių valymo paslaugas pajūrio miestui.

Kaip teigia Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė, siekiant, kad miestas ir toliau augtų bei gražėtų, inovatyvi ir nauja technika yra neatsiejama proceso dalis.

„Manome, kad tvarkingas miestas privalo būti ne tik gražus, bet ir švarus. Šiuo metu Kaune yra daugiau nei 750 požeminių atliekų konteinerių aikštelių, kurių aptarnavimu rūpinasi naujoji „Kauno švara“ technika. Kaunui įsigijus ir pradėjus naudoti šią įrangą, jau spėjome pastebėti, kad aplink konteinerius tapo kur kas švariau, dingo nemalonūs kvapai, gyventojai liko patenkinti pokyčiais. Džiaugiamės, kad Kaunas tampa dar patrauklesniu ir švaresniu miestu“, – sako R. Savickienė.

Tuo metu, kaip pasakoja UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Gediminas Valinevičius, pradėjus eksploatuoti modernius požeminius komunalinių atliekų konteinerius Palangoje, natūraliai atsirado ir poreikis tinkamai prižiūrėti šią atliekų surinkimo sistemos dalį.

Požeminiai konteineriai turi didelę kapsulę, kurią reikia iškelti, išvalyti ir išplauti, tad tvarkymo procedūra yra sudėtingesnė, tam reikalinga speciali technika.

„Šiuo metu Palangos mieste yra įrengta 21 konteinerinė atliekų aikštelė ir 98 požeminiai atliekų konteineriai. Dėl sąlyginai nedidelio šių konteinerių kiekio, patiems pirkti specialią plovimo ir valymo techniką kol kas būtų ekonomiškai nenaudinga, todėl buvo nuspręsta viešojo konkurso būdu išsirinkti tokią paslaugą teikiančią įmonę. Konkursą laimėjusi „Kauno švara“, šiuo metu turi moderniausią požeminių komunalinių atliekų konteinerių valymo mašiną mūsų regione“, – pasakoja G. Valinevičius ir priduria, kad didėjant požeminių konteinerių kiekiui, bus svarstoma galimybė ir patiems įsigyti reikalingą valymo techniką.

Viena mašina visoms operacijoms

Sunkiasvorę AW Machinery konteinerių plovimo mašiną už 370 tūkstančių eurų „Kauno švara“ įsigijo iš įmonės „Alwark“. Jos vadovas Tomas Samulionis pasakoja, kad įsigyta technika yra daugiafunkcė – gali surinkti požeminiuose bei pusiau požeminiuose konteineriuose užsilikusias atliekas, aukštu slėgiu plauna konteinerių vidų bei išorę, taip pat turi ir skysčių išsiurbimo funkciją.

„Iki tol visoms šioms operacijoms atlikti buvo naudojami atskiri automobiliai: vienas surinkdavo atliekas, kitas plaudavo konteinerį, trečias siurbė. Ekonomine prasme tai nėra naudinga, mat kuo daugiau technikos ir operatorių reikia, tuo didesnės išlaidos patiriamos. Su dabartine technika užtenka vieno automobilio, kuris atlieka visas su  konteinerių priežiūra ir valymu susijusias užduotis“, – teigia T. Samulionis.

Plovimo procesas prasideda nuo konteineryje likusių atliekų ištuštinimo ir supresavimo. Tuomet įjungiamas pilnas plovimo procesas, o esant poreikiui galingais siurbliais iš konteinerių šachtos išsiurbiami skysčiai ir atliekos. Vėliau su plovimo įranga apiplaunama visa konteinerių aikštelė.

Įrangą taip pat sudaro demontuojamas 11m3 atliekų bunkeris su integruotais 3000 litrų bakais švariam ir užterštam vandeniui. Tokio tūrio bunkeris specialiai pritaikytas dirbti miesto gatvėse ir siauruose plotuose, todėl leidžia sunkiasvorei mašinai būti manevringesnei daugiabučių kiemuose. Plovimo greitis reguliuojamas priklausomai nuo konteinerių užterštumo, o geresnį plovimo efektą užtikrina vandens pašildymo funkcija.

Paslaugomis ir technika domisi ir kitos savivaldybės

Konteinerių plovimo mašina – ne vienintelė „Kauno švaros“ naujovė. Prieš keletą savaičių Birštone  surengtoje parodoje buvo pristatyta ir naujausia gatvių valymo technika: daugiafunkcinė vakuuminė mašina, vakuuminis šlavimo agregatas, gatvių laistymui ir plovimui skirta mašina. Be Palangoje plaunamų ir valomų požeminių konteinerių, „Kauno švara“ rūpinasi ir kitų savivaldybių švara. Bendrovė visai neseniai tapo Birštono ir Prienų rajono savivaldybėse susidarančių mišrių komunalinių ir maisto atliekų surinkėjais ir vežėjais, o nuo lapkričio 2 d. komunalinių atliekų surinkimu rūpinsis ir Kaišiadorių rajono savivaldybėje.

Share on

Pradėkite rašyti ir paspauskite Enter norėdami ieškoti

Shopping Cart