Kauniečių aptarnavimo centras
8 800 20000
Kokybės linija
8 800 00111    8 37 490729
Palikite atsiliepimą
kokybe@svara.lt

Žaliųjų atliekų vežimo sezonas – jau nuo balandžio 1 d.

Kaip ir kiekvienais metais, atbudus gamtai (sulig balandžio pradžia). prasideda ir žaliųjų atliekų vežimo sezonas. Ši „Kauno švara“ teikiama paslauga bus vykdoma iki pat rudens pabaigos – lapkričio 30 d,

Žaliųjų atliekų išvežimo paslauga

Žaliosios atliekos – tai želdynų karpymo atliekos, nukritę lapai, nupjauta žolė, gėlės, piktžolės, vaisių krituoliai, medžio žievė, pjuvenos, drožlės, skiedros, smulkios medžių, krūmų genėjimo šakos.

Užsisakius žaliųjų atliekų išvežimo paslaugą, Jums nereikės sukti galvos, kur jų dėti – mes Jums suteiksime žaliosioms atliekoms skirtą konteinerį, o patį atliekų išvežimo dažnį ir konteinerio talpą pasirinksite pagal savo poreikį. Svarbu, kad tokios atliekos būtų surenkamos ir sutvarkomos atskirai.

Paslaugų įkainius, atliekų išvežimo grafikus ir kt. papildomą informaciją apie paslaugą rasite – https://www.svara.lt/zaliosios/

Norėdami užsisakyti žaliųjų atliekų aptarnavimo paslaugą iš karto, prašome kreiptis info@kmpc.lt, pateikti prašymą per Mano Kaunas savitarną http://mano.kaunas.lt/

Nauda gamtai

Atliekų rūšiavimas yra vienas paprasčiausių būdų, kuriuo kiekvienas gali asmeniškai prisidėti sprendžiant klimato kaitos keliamus iššūkius. Svarbu tinkamai rūšiuoti atliekas, paprasčiausia rūšiuoti atliekas jų susidarymo vietoje – mesti jas tik į tam skirtus konteinerius. Didžiausi žaliųjų atliekų kiekiai susidaro šiltuoju metų laiku – genint medžius ar krūmus, pjaunant žolę, grėbiant lapus, iš jų gautą kompostą galima panaudoti dirvos struktūros gerinimui.

Gyventojai, kurie neturi galimybių kompostuoti ar tiesiog nenori užsisakyti žaliųjų atliekų aptarnavimo, savo sukauptas žaliąsias atliekas gali vežti į specialią žaliųjų atliekų priėmimo aikštelę, adresu Nemajūnų 15A, Kaunas. Kauno rajono gyventojai gali vežti į analogišką aikštelę, esančią Juozapavos k., Vandžiogalos sen. Iš gyventojų žaliosios atliekos priimamos nemokamai.

Netinkamai rūšiuojamos žaliosios atliekos ne tik neteikia galimos naudos, bet ir pridaro žalos. Išmestos į mišrių komunalinių atliekų konteinerį žaliosios atliekos ima pūti, skleidžia nemalonius kvapus, sudaro sąlygas daugintis parazitams. Dėl kiekvienos į sąvartyną patenkančios žaliųjų atliekų tonos susidaro 300-500 m3 kenksmingų dujų. Pūdamos žaliosios atliekos užteršia konteineryje esančias perdirbimui tinkamas atliekas, tad ne tik negauname galimos naudos iš žaliųjų atliekų kompostavimo, bet ir prarandame mišriose komunalinėse atliekose esančias antrines žaliavas.

Gresiančios baudos

Dauguma gyventojų žino apie žaliųjų atliekų kompostavimo naudą ir noriai jas rūšiuoja. Tačiau vis dar pasitaiko žaliąsias atliekas metančių į mišrių komunalinių atliekų konteinerius, nors tai daryti draudžiama. Ne kiekvienas žino, kad už neteisingai sutvarkomas atliekas gali grėsti piniginė bausmė.

Pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksą savivaldybių tarybų patvirtintų atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 140 eurų. Jei nusižengimas padaromas pakartotinai, gresia 140-600 eurų bauda.

Žaliųjų atliekų deginimas – taip pat ne išeitis. Sausos žolės, nukritusių medžių lapų, šiaudų ir kitų daržininkystės atliekų deginimas, pažeidžiant aplinkos apsaugos reikalavimus, užtraukia baudą nuo 28 iki 231 euro.

Share on

Pradėkite rašyti ir paspauskite Enter norėdami ieškoti

Shopping Cart