Kauniečių aptarnavimo centras
8 800 20000
Kokybės linija
8 800 00111    8 37 490729
Palikite atsiliepimą
kokybe@svara.lt

Kapų tvarkymas ir pagarba mirusiems: saikas ir poveikis aplinkai

Per Vėlines prisimename amžinybėn iškeliavusius artimuosius, aplankome jų kapus. Tai gili tradicija. Tačiau tvarkydamiesi kapinėse, ruošdamiesi Vėlinėms ir per jas nepamirškime, kad pagarbos nusipelno ne tik  mirusieji, bet ir gamta. Atsakingai rūšiuokime žaliąsias ir kitokias atliekas, jauskime saiką rinkdamiesi puošdami kapus.

Nedraugiški aplinkai

Niekas nenuneigs: žvakės labai jaukiai nušviečia Vėlinių tamsą, be šio vilties simbolio Vėlinių net neįsivaizduojame. Be to, dvi-trys žvakės stikliniame ar plastikiniame indelyje, nedidelė plastmasinė puokštė ant kapo – atrodytų, anoks tai šiukšlinimas.

Tačiau prisiminkime, kad kapines  aplanko daugybė žmonių, prie vieno ar kelių kapų paliekame po žvakę ar kelias, kitokių papuošimų.

Viso to į kapines sunešame didžiulius kiekius. Žvakių indeliai  nebereikalingais tampa jau kitą dieną, plastmasinės gėlės, o ir skintos gyvos, greitai praranda estetiškumą ir atsiduria atliekų konteineriuose.

Prieš Vėlines ir po jų iš kapinių surenkamos tonos atliekų. „Kapinių priežiūra“ direktorius Ričardas Čėsna pasakojo, kad nemažą dalį atliekų sudaro stiklas, plastikas, bet jis nepriimamas perdirbimui, nes yra aprūkęs nuo žvakių, užterštas vašku.  

Neperdirbtoms tokioms atliekoms suirti prireiks šimtų metų, o irimo produktai anaiptol nedraugiški aplinkai.

Tad kapų lankymas atvykstant netuščiomis nėra jau toks nekaltas gamtosaugine, ekologine prasme.

Prieš išmetant – išrūšiuoti

Sudžiuvusios, nuvytusios gėlės, augalai, jų šakos, lapai – žaliosios atliekos, draugiškos aplinkai. Kompostavimo aikštelėse, į kurias „Kauno švara“ išveža tokias atliekas, jas galima paversti vertingu dirvožemiu ir naudingai pritaikyti.

Kauno kapinėse dažniausiai rasite didžiuosius konteinerius, skirtus jau minėtoms žaliosioms ir buitinėms atliekoms. Kaip minėjome, vaškuotas aprūkęs plastikas ir stiklas yra netinkamas perdirbimui. Jis turi keliauti į buitinių atliekų konteinerius. Augalinės kilmės atliekos – į joms skirtus konteinerius.

R.Čėsna atkreipė dėmesį, kad jeigu į žaliųjų atliekų konteinerius paklius plastikinių gėlių, žvakių plastiko ir kitokių, ne augalinės kilmės atliekų, visas konteinerio turinys taps netinkamu kompostavimui, perniek nueis atliekas rūšiavusių gyventojų pastangos.

Rūšiavimo problemos, anot R. Čėsnos, itin išryškėja Vėlinių, Motinos, Tėvo dienos ir kitais laikotarpiais, kai lankytojų srautai kapinėse labai padidėja, kai daugybė žmonių vienu metu imamasi kapų tvarkymo, puošimo darbų.

„Norėdami nudirbti kuo daugiau darbų, skubėdami žmonės linkę atliekų visai nerūšiuoti, dažnai viską, kas nereikalinga, meta į bet kurį konteinerį. Mūsų visuomenė dar nėra pasirengusi rūšiavimui, o kapinėse – ypatingai“, – apgailestavo R. Čėsna.

Kiek ko sodinti?

„Kapinių priežiūros“ ir „Kauno švaros“ darbuotojai dėkoja gyventojams, kurie kapus puošia saikingai, turėdami omenyje puošybą ne tik  plastiko ir stiklo produktais.

„Viena žvakutė ant kapavietės – pakankamai gražu ir solidu. Nereikia jų neštis padėklais“, – siūlė R. Čėsna. „Svarbu ir tinkamai įvertinti, kurias atliekas galima rūšiuoti, o kurių – ne“, – teigė „Kauno švara“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa.

R. Čėsna atkreipė dėmesį ir į dar vieną aspektą. Jo manymu, kapus tvarkantiems lankytojams vertėtų apsvarstyti ir į ant kapo sodinamų augalų kiekį.

„Pavyzdžiui, daug kapų yra apsodinti buksmedžiais. Juos masiškai puola kenkėjai. Dideli kiekiai pažeistų ir numirusių šių krūmų jau išmesta, daug jų netrukus papildys atliekų konteinerius“, – situaciją apžvelgė „Kapinių priežiūros“ vadovas.

Kai kuriose Kauno kapinėse stagarais virto didžioji dalis šių itin pamėgtų dekoratyvinių augalų, ir pavieniai visžaliai krūmai, ir ištisos jų gyvatvorės. Panemunės kapinėse, anot R. Čėsnos, kenkėjai į buksmedžius dar nesikėsina, tačiau tai, spėjo jis, tik laiko klausimas.  Buksmedžius naikinantys kenkėjai plinta ir žalą sėja kone žaibiškai. Išnaikinti juos labai sunku.

Neužblokuoti privažiavimo

Antroji spalio pusė ir lapkričio pradžia – laikas, kai kapinės lankomos ir tvarkomos intensyviau nei paprastai. Ruošiamasi Vėlinėms. Surenkama ir daugiau atliekų.

Atidžiai stebėdami situaciją, „Kauno švaros“ darbuotojai stengiasi operatyviai išvežti gyventojų nuo kapų suneštas atliekas, kad atliekų konteineriai nepersipildytų. Operatyvumą palengvina ir gyventojų sąmoningumas. Mažėja atvejų, kai užstatomi privažiavimai arba apsunkinamas pravažiavimas komunalininkams, tačiau vis dar pasitaiko.

„Kauno švaros“ ir „Kapinių priežiūros“ darbuotojai gyventojų prašo įvertinti padėtį ir automobilius palikti vietose, kad darbuotojams būtų įmanoma jų sunkiuoju transportu pasiekti konteinerius.

Primename, kad Kauno valdžios sprendimu į kapines įvažiuoti ne specialios paskirties automobiliais neleidžiama, išskyrus neįgaliesiems. Tai taip pat labai palengvino „Kauno švaros“ atstovų darbą.

„Atstumai kapinėse tikrai nemaži. Atsižvelgdami į tai leidžiame įvažiuoti sunkiau judantiems žmonėms. Bet prašome pasistatykite automobilį taip, kad galėtų pravažiuoti kitas automobilis, kuriuo atvežamas kitas sunkiau vaikštantis, sunkiau didelius atstumus įveikiantis žmogus. Taip pat nepamirškite, kad reikia pravažiavimo ir „Kauno švaros“ automobiliams. Jų išvežamų šiukšlių kiekiai – didžiuliai, grafikas – įtemptas. Neturi kada laukti, kol bus patrauktos kliūtys, važiuoja kitur“, – aiškino R. Čėsna.  

Jis pridūrė: „Apibendrinant prašymas būtų toks: pastatykite automobilį taip, kad nepyktumėte, jeigu toje vietoje rastumėte kitą automobilį“.

R. Čėsna palygino, kad pernai Vėlinių laikotarpis praėjo labai tvarkingai. Esant dideliems žmonių ir transporto priemonių srautams prie kapinių ir jose nesklandumų pavyko išvengti ir dėl parkavimo, ir dėl surinktų atliekų operatyvaus išvežimo.

Atliekas išveža kasdien

J. Tumpa pasakojo, kad atliekos kapinėse ne piko metu tvarkomos pagal faktą. Konteineris išvežamas, kai būna užpildytas. Atliekas tuo metu galima mesti į kitus to paties tipo atliekoms skirtus konteinerius .Iš kapines prižiūrinčios įmonės „Kapinių priežiūra“ gavus užsakymą, kad jau reikia išvežti atliekas, „Kauno švaros“ darbuotojai atvyksta tą pačią ar sekančią dieną.

Vėlinių ir pasiruošimo joms laikotarpiu konteineriai pagal išankstinį sustiprintą planą ištuštinami kasdien, kad gyventojams kiltų kuo mažiau nepatogumų. Vežti tenka kasdien, nes konteineriai greitai pripildomi nežiūrint to, kad kaip teigė R. Čėsna, Vėlinių laikotarpiui prie kapinių pastatyta kur kas daugiau konteinerių nei paprastai.

Vėlinių laikotarpiu „Kauno švara“ konteinerius tuštinti stengiasi paryčiais ir nakties metu, kad kapinių lankytojams kiltų kuo mažiau nepatogumų.

Share on

Pradėkite rašyti ir paspauskite Enter norėdami ieškoti

Shopping Cart