Kauniečių aptarnavimo centras
8 800 20000
Kokybės linija
8 800 00111    8 37 490729
Palikite atsiliepimą
kokybe@svara.lt

Progresas, nulemtas kryptingos veiklos

Švarėjanti aplinka, tvarkomos viešosios erdvės, gerėjantys ekologiniai rodikliai, gyventojams suteikiama daugiau galimybių ir paslaugų susijusių su atliekų surinkimu ir tvarkymu. „Kauno švaros“ indėlis į aplinkosaugą ir Kauno miesto, rajono gyventojų gerbūvį šiais metais kaip niekad ryškus. 

Kryptinga veikla

„Kauno švaros“ misija – ambicinga, bet aiški. Apsaugoti gamtą ir žmonių sveikatą nuo atliekų taršos poveikio, užtikrinti stabilų, optimalų savivaldybės atliekų tvarkymo sistemos funkcionavimą, sukurti racionalią, vieningą visame Kauno regione atliekų tvarkymo sistemą, tenkinančią visuomenės poreikius, užtikrinančią gerą aplinkos kokybę bei nepažeidžiančią regiono subalansuotosios plėtros principo.

Viso to link einama kryptingai. Kasmet tobulinamos teikiamos paslaugos, atnaujinama technika, plečiama bendrovės veikla, diegiamos naujovės, kurios padeda mažinti visuomenės kasdienės veiklos poveikį aplinkai.

Šaltuoju metų laiku bendrovės darbuotojai valo ir barsto Kauno miesto gatves, pėsčiųjų zonas, laiptus, viešojo sustojimo stoteles ir kt. viešas erdves. Tuo tarpu šiltuoju metų laiku valo ir laisto Kauno miestų gatves, prižiūri ir tvarko viešąsios erdvės. Žinoma, niekada nenutrūksta ir atliekų surinkimo ir tvarkymo ciklas.

Kauno mieste „Kauno švara“ tvarko komunalines, pakuočių ir žaliąsias atliekas. Tuo tarpu Kauno rajone tvarko tik komunalines atliekas.

Komunalininkai Kauno mieste aptarnauja virš 850 kolektyvinio naudojimo pusiau požeminių ir antžeminių atliekų surinkimo aikštelių bei virš 60 000 individualaus naudojimo konteinerių pakuočių atliekoms. Tuo tarpu mišrių komunalinių atliekų konteinerių dar daugiau – iš viso virš 132 262, iš kurių – 31 000 priklauso fiziniams ir juridiniams asmenims.

Kasdienių įpročių pokyčiai

Kokybiškai teikiamos atliekų surinkimo ir išvežimo paslaugos, įdiegtos naujovės, o kartu ir edukacinės pastangos lėmė, kad vis daugiau gyventojų atliekas rūšiuoja tinkamai. Kaip pavyzdys – bendrovė praėjusiais metais ant 80 bendrojo naudojimo konteinerių 17-oje bendrojo naudojimo konteinerių aikštelių įrengė lentelės su brailio raštu, kurios bent šiek tiek palengvino ir aklųjų bei silpnaregių buitį.

Tuo tarpu rudens, arba lapų kritimo sezono metu, bendrovė dėjo dideles pastangas, siekdama pakeisti ne vietoje žaliąsias atliekas paliekančių gyventojų ypatumus. Šiemet, kaip niekad anksčiau, mieste buvo apstu didmaišių, skirtų rudeniniams lapams, kurių mieste buvo pastatyta virš 1 500. Nepaisant to, šalia mieste suneštų nelegalių sąvartynų bendrovė pastatė virš 200 apie nusižengimus primenančius ir kaip tinkamai rūšiuoti atliekas mobiliuosius stendus.

Biologiškai skaidžios sodų, parkų ir kitų apželdintų teritorijų bei žemės ūkio naudmenų priežiūros ir tvarkymo atliekos, pavyzdžiui, medžių ir krūmų genėjimo, šienavimo atliekos, pjuvenos, lapai, gėlės ar vaisių krituoliai tinkami kompostui. Miestiečiai, nenorintys kompostuoti žaliųjų atliekų raginami jas pristatyti į žaliųjų atliekų priėmimo aikšteles arba pasinaudoti bendrovės teikiama išvežimo paslauga (konteinerius bendrovė suteikia nemokamai) Išmestos į mišrių atliekų konteinerį jos kelia nepatogumų ir atliekų tvarkytojams, ir patiems gyventojams, pavyzdžiui, irdamos ima skleisti nemalonų kvapą, o ne vietoje paliktos šalikelėse – gadina estetinį miesto vaizdą.

Tuo tarpu dar 2020 m. įdiegta naujovė – vaizdo stebėjimo kameros prie bendrojo naudojimo konteinerių – panašu, kad įgavo pagreitį ir per 2021 m. „Kauno švara“ jų mieste įrengė dar virš 50 vnt. Šiuo metu bendrovė stebi jau virš 150 bendrojo naudojimo konteinerių aikštelių, kuriose yra ženkliai tvarkingiau.

Kviečia išbandyti

Siekdama užsibrėžtų tikslų „Kauno švara“ kiekvienais metais diegia naujas aplinkosaugos prasme svarbias paslaugas, kurios jau sulaukė gyventojų susidomėjimo.

Šie metai – ne išimtis, todėl „Kauno švara“ kviečia užsisakyti ir išbandyti naujas paslaugas:

  • Medžio atliekų smulkinimas – įvairaus dydžio šakų, kelmų, lentų ir kt. medžio atliekų smulkinimas, metalų atskyrimas.  Daugiau informacijos: +370 671 50381 arba smulkinimas@svara.lt.
  • Atliekų išvežimas iš namų (buitinė technika ir baldai) – ši paslauga skirta visiems gyventojams, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepajėgia savomis jėgomis išsinešti bei išsivežti nereikalingų daiktų. „Kauno švara“ darbininkai buitinę techniką ir baldus paimma iš sutartos vietos arba iš namų. Daugiau informacijos: +370 699 59447 arba rimas.grigonis@svara.lt.
  • Individualių konteinerių plovimas – visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja pasirūpinti privačių valdų konteinerių plovimu bent kelis kartus per metus. Ypatingai – šiltuoju metų laiku, kadangi būtent tada konteineriuose užsilikusios atliekos greičiaus pūva, genda ir kelia nemalonų kvapą. Juolab, kad užsisakius šią paslaugą konteineriai ne tik plaunami, bet ir dezinfekuojami. Daugiau informacijos: +370 616 31263 arba plovimas@svara.lt

Paslaugos Kaišiadoryse, Birštone, Prienuose ir Palangoje

„Kauno švara“ teikia paslaugas ne tik Kaune – nuo 2020 m. balandžio 1 d. mišrias komunalines atliekas renka visame Kauno rajone, o 2021 m. savo veiklą pradėjo ir Kaišiadorių, Birštono ir Prienų rajonų savivaldybėse bei Palangoje.

Bendrovė savo veiklą Birštono ir Prienų rajono savivaldybėse pradėjo 2021 m. rugpjūčio 10 d. Ji šiose teritorijose teikia mišrių komunalinių ir maisto atliekų surinkimo paslaugas. „Kauno švara“ šiose savivaldybėse tuština 13 200 vnt. konteinerių, o pradėjus teikti paslaugas, per nepilnus pusę metų jau surinko virš 2 100 t atliekų.

Kaišiadorių rajone Kauno komunalininkai surenka mišrias komunalines, tekstilės ir žaliąsias atliekas. Šiame regione paslaugas pradėjo teikti nuo lapkričio 2 d.  ir tuština 22 tekstilės, 210 žaliųjų atliekų ir 7400 mišriųjų komunalinių atliekų konteinerių. Bendrovė teigia, kad per nepilnus 2 mėn. buvo surinkta virš 5,4 t tekstilės, 35 t žaliųjų ir virš 1 000 t mišrių komunalinių atliekų.

Tuo tarpu populiariausiame Lietuvos kurorte Palangoje buvo išplauti ir dezinfekuoti požeminiai konteineriai: 21 atliekų surinkimo aikštelė, kurią sudaro 98 konteineriai.

Nauda ne tik gyventojams

„Kauno švaros“ svarbą Kaunui ir kitoms aptarnaujamoms teritorijoms lengviausia būtų pastebėti, jeigu dienai kitai jos veikla sustotų. Kai viskas švaru ir sutvarkyta, atrodo, kad taip ir turėtų būti. Tačiau atsigręžus kelerius metus atgal aiškiai matyti, kad bendrovės teikiama nauda – akivaizdi.

„Kaunas per paskutinius šešerius metus pasikeitė beveik neatpažįstamai. Miestiečiai tą mato ir vertina. Tokie pokyčiai yra bendro komandinio darbo rezultatas, prie kurio stipriai prisideda miesto įmonės. „Kauno švara“ – vienas iš pavyzdžių. Efektyviai valdoma bendrovė įneša nemažai gyvybės į miesto gyvenimą – gatvės ir kitos erdvės tapo pastebimai tvarkingesnės, Kaune dirba šiuolaikiška technika, o įmonės veikla yra pelninga. Visa tai reiškia naudą ne tik gyventojams, bet ir geresnes sąlygas čia dirbantiems žmonėms“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Share on

Pradėkite rašyti ir paspauskite Enter norėdami ieškoti

Shopping Cart