Kauniečių aptarnavimo centras
8 800 20000
Kokybės linija
8 800 00111    8 37 490729
Palikite atsiliepimą
kokybe@svara.lt

Už kokias miesto erdves atsakinga „Kauno švara“, o kuo rūpintis turi patys gyventojai?

Nors žiema Kauno gatves prižiūrinčios įmonės „Kauno švara“ neužklupo netikėtai, visgi miesto priežiūros srityje iššūkių netrūksta net ir praėjusius intensyviam snygio periodui. Dar prieš didžiausią sezono snygį (praėjusios savaitės pradžioje) aktyviai gatves ir gatveles valyti bei barstyti pradėję „Kauno švara“ darbuotojai darbus tęsia iki šiol, tačiau svarbu prisiminti, jog kai kurias užduotis atlikti turėtų patys gyventojai. Ar žinote, kokiomis miesto erdvėmis rūpinasi „Kauno švara“, o už ką atsakingas kiekvienas gyventojas?

Iš viso Kauno mieste yra per 1,6 tūkst. gatvių ir gatvelių, nuolatinės priežiūros reikalaujančių tiek šiltuoju, tiek šaltuoju metų laiku. Visgi, daugiausiai kliūčių ir sunkumų gyventojams kyla užklupus intensyviam snygio ar šalčio periodui, apsunkinančiam ne tik judėjimą pėsčiomis, bet ir automobiliu. Kyla klausimas – kas turėtų pasirūpinti gyvenamųjų teritorijų bei kiemų išlaisvinimu nuo sniego ir ledo?

Kauno miesto savivaldybė informuoja, jog didžiąja dalimi pagrindinių miesto erdvių rūpinasi įmonė „Kauno švara“. Visgi, įmonė nėra atsakinga už viso miesto priežiūrą. Vidinius privačių bei daugiabučių namų kiemus ir įvažiavimus į juos įpareigoti tvarkyti ir prižiūrėti patys gyventojai.

„Pagal sutartį su Kauno miesto savivaldybe, „Kauno švara“ valo ir barsto daugiau kaip 700 gatvių, įskaitant įkalnes, tiltus, viadukus, laiptus, šaligatvius, pėsčiųjų zonas. Tai daro pagal su savivaldybe suderintą grafiką ir atsižvelgus į oro sąlygas“, – sako Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus patarėja Jolanta Miliauskienė.

Tuo tarpu, anot Kauno miesto savivaldybės atstovės, Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse nurodoma, jog gyventojai patys turi tvarkyti ir palaikyti švarą jiems įstatymų nustatyta tvarka priskirtose arba faktiškai naudojamose teritorijose patys arba sudaryti sutartis su kitais asmenimis dėl tokių darbų atlikimo.

Įstatymų nustatyta tvarka priskirta teritorija – tai žemės sklypas, įregistruotas valstybės įmonės Registrų centro Kauno filiale. Jeigu teritorijų planavimo dokumentuose teritorija nėra apibrėžta, faktiškai naudojama teritorija laikoma teritorija iki gretimos teisės aktų nustatyta tvarka priskirtos ar faktiškai naudojamos teritorijos, bet ne daugiau kaip 50 metrų nuo pastatų išorinių atitvarų arba pagal Savivaldybės nustatytas prižiūrimų teritorijų schemas.

Snygiui pasibaigus darbai nesustoja

Įmonės „Kauno švara“ atstovai informuoja, kad viešųjų miesto erdvių priežiūra vykdoma pagal iš anksto suderintą veiksmų planą. Pavyzdžiui, pastarojo snygio padariniai buvo pradėti šalinti vos tik jam prasidėjus ir yra intensyviai tvarkomi iki šiol.

„Visą žiemą dirbame pagal iš anksto su Kauno miesto savivaldybe suderintą grafiką bei atidžiai stebime oro prognozes, todėl pastarajam itin gausiam snygiui buvome pasiruošę. Stebėdami artėjančius šalčius gatves barstyti druska pradedame iš anksto, o vos pradėjus kristi sniegui – išsiunčiame ir savo techniką su sniego verstuvais. Atitinkamai, ir praėjusią savaitę darbai prasidėjo vos užklupus sniegui ir pamainomis aktyviai tęsiami iki šiol“, – sako „Kauno švara“ miesto valymo ir atliekų valdymo direktorius Paulius Kapitanovas.

Anot „Kauno švara“ atstovo, sniego valymo darbai mieste organizuojami pagal aiškiai nustatytą prioritetinę tvarką. Prasidėjus snygiui, pirmenybė teikiama pagrindinėms miesto transporto arterijoms – gatvėms, kuriomis kursuoja viešasis transportas bei kuriose fiksuojamas didžiausias lengvųjų automobilių srautas. Paraleliai, valomos ir barstomos pavojingiausios, greičiausiai ledu apsitraukiančios vietos: tiltai, viadukai, įkalnės. Likusi speciali barstymo ir valymo įranga paskirstoma pasirūpinti kitų miesto gatvių ir gatvelių būkle.

Atitinkama tvarka valomos bei barstomos ir pėsčiųjų zonos. Didžiausias, prioritetinis dėmesys skiriamas toms vietoms, kuriose buriuojasi ar praeina didžiausias srautas gyventojų. Pavyzdžiui, viešojo transporto stotelėms, gyventojų dažnai naudojamiems miesto ir požeminių perėjų laiptams, miegamųjų mikrorajonų šaligatviams ir parkų takams, centro ar senamiesčio gatvėms.

„Praėjusios savaitės snygio padariniams suvaldyti pasitelkta 14 sunkvežimių su priekiniais ir šoniniais sniego verstuvais bei barstymo įrenginiais ir dar 7 sunkvežimiai tik su sniego verstuvais. Pėsčiųjų erdves prižiūri dar 14 traktorių ir apie 50 darbuotojų, sniegą kasančių rankomis, su įprastais kastuvais, o iš viso nuo praėjusio pirmadienio iki šiandien išbarstėme apie 2000 tonų druskos. Taip pat turime ir visą parą budinčių komandą, kurie užklupus nenumatytoms situacijoms galėtų pradėti dirbti iš karto“, – apie darbų apimtis ir planavimo eigą pasakoja P. Kapitanovas.

Iššūkis – gyventojų automobiliai

Tiesa, „Kauno švara“ atstovas pažymi, jog siekiant užtikrinti efektyvų miesto gatvių ir šaligatvių valymą, yra atsakomybių, kurių svarbu nepamiršti ir patiems gyventojams.

„Mūsų tikslas – tinkamai ir operatyviai pasirūpinti miesto viešosiomis erdvėmis, o gyventojų prašome pasirūpinti privačiais savo sklypais bei namų teritorijomis. Visgi, didžiausias iššūkis, su kuriuo susiduriame kasmet, yra netinkamose ar net neleistinose, „Sustoti draudžiama“ ženklu pažymėtose, vietose pastatyti gyventojų automobiliai.

Labai prašome gyventojų išlikti supratingais ir transporto priemones, ypač snygio metu, palikti tam skirtose automobilių stovėjimo aikštelėse, taip atlaisvinant šalikeles. Tokiu būdu mes greičiau ir geriau išvalysime bei pabarstysime gatves, taip palengvindami vairavimo sąlygas jums“, – sako „Kauno švara“ atstovas.

„Kauno švara“ atstovas primena, kad net ir aktyviai besitęsiant valymo bei barstymo darbams, dėl praėjusio didelio snygio ir išliekančios minusinės temperatūros, eismo sąlygos mieste tebėra sudėtingos. P. Kapitanovas ragina gyventojus būti budrius, vengti nebūtinų išvykų, o esant būtinybei – planuoti kelionę iš anksto, pasilikti papildomo laiko ir rinktis saugų greitį.

„Taip pat šiuo periodu rekomenduojame nepalikti transporto priemonių po nuožulniais namų stogais ar medžiais. Krentantis sniegas ir ledas bei jo svorio neatlaikančios šakos gali apgadinti gyventojų turtą. Tai dėl savo pačių saugumo prisiminti svarbu ir vaikščiojantiems ar sportuojantiems lauke“, – įspėja „Kauno švara“ atstovas.

Share on

Pradėkite rašyti ir paspauskite Enter norėdami ieškoti

Shopping Cart