Kauniečių aptarnavimo centras
8 800 20000
Kokybės linija
8 800 00111    8 37 490729
Palikite atsiliepimą
kokybe@svara.lt

Viešos Kauno miesto erdvės švarinamos su nauja žaliąja technika

Kauno parkuose, pėsčiųjų zonose, Kauno centro gatvėmis jau trečius metus rieda elektrinė tvarkymo technika, užtikrinanti ne tik efektyvų, bet ir neteršiantį oro darbą. UAB „Kauno švara“ šiemet šį žaliąjį technikos parką papildė dar keturiomis mašinomis.

Visapusiška švara

Prieš dvejus metus Kaunas tapo pirmuoju Lietuvos miestu, kuriame pradėjo dirbti elektrinės komunalininkų mašinos. Ši žalioji kryptis išlaikoma ir toliau, plečiant elektrinių viešųjų erdvių tvarkymo parką.

„Šiemet į Kauno gatves jau išriedėjo du nauji „Glutton“ siurbliai ir tiek pat naujų elektrinių šiukšlių surinkimo mašinų „Goupil“. Tai tokios pat kompaktiškos, tik naujos ar atnaujintos versijos mašinos, kurias naudojame nuo 2020 m. Ši technika pateisina mūsų lūkesčius ir prisideda prie švaresnio ir žalesnio Kauno“, – pasakojo UAB „Kauno švara“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa.

Kaip žinoma, Kauno centras, būdamas dviejų upių slėnyje tarp šlaitų, yra jautrus transporto keliamai taršai, todėl tokių priemonių įsigijimas padeda miestui tapti švaresniam. Tuo pačiu, tai atitinka savivaldybės, bendrovės, šalies ir net visos Europos siekį maksimaliai naudoti ir didinti turimos žalios technikos kiekį.

Tokio transporto paklausa Europos miestuose pastaraisiais metais auga. Jų paskirtis pati įvairiausia – nuo atliekančių santechnines paslaugas, išvežiojančių maistą, siuntas iki viešųjų erdvių tvarkymo. Su tokio tipo elektrine technika pirmoji Baltijos šalyse dar 2020 m. pradėjo dirbti „Kauno švara“, o vėliau jos pavyzdžių pasekė ir kitų miestų – Vilniaus, Palangos, Neringos ir Jonavos – komunalininkai.

Ekonomiškos, nereiklios ir oro neteršiančios mašinos

Pasak J.Tumpos, pagrindinės „Goupil“ elektrinių šiukšliavežių tvarkymo erdvės – Senamiestis, Laisvės alėja ir jos prieigos, parkai, pėsčiųjų takai. „Jos darbuojasi erdvėse, kur yra didelis žmonių judėjimas, o gatvės ir kiemų įvažos, ypač su arkomis, yra sunkiai pasiekiamos. Įprasto dydžio šiukšliavežėms sunku ar net neįmanoma privažiuoti prie šiukšliadėžių. Kadangi šių mašinų privalumas yra kompaktiškumas, manevringumas ir mobilumas, mes šias erdves tvarkome su jomis“, – kalbėjo J.Tumpa.

Kaip pasakojo tokias mašinas Lietuvoje tiekiančios įmonės „Alwark“ komunalinės technikos padalinio vadovas Tomas Samulionis, gerai įkrauta baterija elektriniai sunkvežimiai gali nuvažiuoti iki 140 km. Šios mašinos varomos jono ličių baterijomis, todėl transporto priemonė gali be įkrovimo išdirbti visą darbo dieną. Maksimalus šio sunkvežimio judėjimo greitis – apie 50 km/val. Jis gali vežti apie 1 t svorio krovinį.

Dar vienas labai svarbus šios technikos pranašumas – tylus darbas dėl elektrinio variklio. „Ši savybė labai svarbi gyventojams, kada į jų kiemus technika atvažiuoja ankstų rytą“, – pastebi T.Samulionis.

Jis akcentavo ir tai, kad tokia technika reikalauja nepalyginti mažiau techninės priežiūros, nes nereikia keisti tepalų, filtrų, atlikti kitų neišvengiamų tradicinėms motorinėms transporto priemonėms skirtų priežiūros darbų.

Naujos įsigytos mašinos nuo kitų skiriasi tik keliomis išorinėmis ir patogesniam darbui pritaikytomis ypatybėmis – konstrukcija dar labiau palengvina greitą įlipimą ir išlipimą, vairuotojui užtikrinamas geras matomumas, įrengta patogi, erdvi tokio transporto priemonei kabina.

Pėsčiųjų zonų, lietaus vandens sistemų priežiūrai „Kauno švara“ įsigijo du naujus ir modernius elektrinius „Glutton“ siurblius.

Nors šių savaeigių siurblių vizualūs pokyčiai mažesni nei elektrinių šiukšliavežių, jų techniniai pokyčiai gerokai didesni. Nauji siurbliai gerokai manevringesni, galingesni ir tylesni už savo pirmtakus. Taip pat jų priežiūra tapo dar paprastesnė, o darbo laikas dar ilgesnis – 12 valandų vienu įkrovimu.

Kitos rečiau naudojamos, tačiau ne ką mažiau svarbios funkcijos – automatinė dūmų gesinimo sistema, dezinfekavimo sistema. Žinoma, ir ne tik patogesnė, bet ir modernesnė išvaizda, tinkanti Europos kultūros sostinės įvaizdžiui.

Pavasariniai darbai

Šiuo metu „Kauno švara“ švarina Kauno miesto gatves, jų pabortes ir techninius šaligatvius. Vakuuminės transporto priemonės surenka po žiemos likusios druskos, sąšlavų ir smėlio likučius. Kad vykdant valymo darbus į orą nekiltų dulkių, gatvės iš pradžių palaistomos, tada valomos vakuuminiu principu. „Kauno švaros“ atstovų teigimu, jau išvalyta per 85 proc. visų Kauno miesto šalikelių, todėl visi žiemos likučių švarinimo darbai turėtų būti pabaigti iki Velykų.

Atšilus orams „Kauno švaros“ darbininkai plauna ir viešojo transporto stotelėse, ir viešose erdvėse stovinčius suoliukus, šalikelėse stovinčius atitvarus, kitus mieste esančius turėklus.

Balandžio 1 d. prasidėjo ir žaliųjų atliekų surinkimo sezonas. Gyventojai gali kreiptis į Kauno komunalininkus ir užsisakyti jiems tinkamą žaliosioms atliekoms surinkti skirtą konteinerį. Į šį konteinerį gyventojai jau dabar gali mesti medžių ir krūmų šakas, ūglius, lapus, piktžoles, nuvytusias gėles ir pernykštę žolę. „Kauno švara“ šiuos konteinerius tuštins iki pat sezono pabaigos – lapkričio 30 d. Šią paslaugą gyventojai gali užsisakyti „Mano Kaunas“ savitarnoje arba atvykę į Kauniečių aptarnavimo centrą, esantį Statybininkų g. 3.

Dar labiau atšilus orams „Kauno švaros“ žolės pjovėjai pradės švarinti laikinosios sostinės žaliuosius plotus ir vandeniu laistyti asfaltuotus ir žvyruotus kelius.

„Jei yra didesnių infrastruktūros pažeidimų, taip pat gali pagelbėti „Kauno švara“. Įmonė greitai ir kokybiškai atlieka asfaltavimo darbus, viešose ir privačiose teritorijose, aikštelėse įrengia kelio ir vejos bortus, pagrindus iš žvyro ir skaldos, atlieka žemės kasimo darbus“, – sakė J.Tumpa.

Be šių paslaugų, bendrovė visus metus teikia ir daugiabučių kiemų priežiūros, statybinio laužo išvežimo, atliekų išnešimo ir išvežimo, dezinfekcijos ir kt. paslaugas – jų sąrašą galite rasti bendrovės svetainėje https://www.svara.lt/.

Be kita ko, skambučių dėl avarinių kliūčių laukia ir visą parą budinti miesto dispečerinė (tel. 8 800 20 000). Nuotraukas ir informaciją apie atsivėrusias duobes galima pateikti ir e.paštu duobes@svara.lt.

Share on

Pradėkite rašyti ir paspauskite Enter norėdami ieškoti

Shopping Cart