Kauniečių aptarnavimo centras
8 800 20000
Kokybės linija
8 800 00111    8 37 490729
Palikite atsiliepimą
kokybe@svara.lt

Pamatei šiukšlintoją – pranešk! Jis kenkia mums visiems

Šalia konteinerių paliekamos atliekos – problema, kuri niekaip nepraranda aktualumo. „Kauno švara“ pasirūpins atliekų išvežimu, tačiau mokėti už tai turės visi. Dėl neatsakingo atsikratymo atliekomis brangsta visa atliekų tvarkymo sistema, kenkiama estetiniam miesto vaizdui, teršiama aplinka, kurioje gyvename.

Keliame grėsmę sau ir kitiems

Bendrojo naudojimo konteinerius ar šalia esančią teritoriją užkraudami didelių gabaritų, žaliosiomis atliekomis, padangomis ar kitomis atliekomis, žmonės, pirmiausia, kuria netvarką savo mieste. Šalia konteinerių įrengiami nelegalūs sąvartynai, kurie gali kelti pavojų žmonių sveikatai, teršti dirvožemį, vandenį ar skleisti nemalonų kvapą.

Draudžiama palikti atliekas šalia konteinerių, gatvėse, aikštėse, skveruose, parkuose ar kitose tam neskirtose vietose. Taip pat draudžiama didelių gabaritų, statybines, žaliąsias atliekas, senus baldus, naudotas padangas mesti į mišrių komunalinių atliekų, pakuočių atliekų ar kitus šioms atliekoms neskirtus konteinerius.

Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos ir aplinkai saugaus elgesio skatinimo departamento direktorė Renata Surovec pasidalijo informacija, kad taip pat ir miškuose vis dar metamos ne tik įvairios buitinės, bet ir stambiagabaritės, statybinės atliekos, automobilių padangos, plastikas ir kitos atliekos, kurios gadina gamtovaizdį, jau nekalbant apie tai, kad kelia didelių bėdų gyvūnams, žmogui, visai gamtai. Taršą didina ir atliekų atidavimas neatsakingiems jų tvarkytojams, kurie tik paima atliekas ir atsakingai jų nesutvarko.

Kiekvienas daiktas turi turėti savo vietą

Greta pripildytų mišrių komunalinių atliekų konteinerių įrengti popieriaus/kartono, plastiko, metalo ir stiklo pakuočių atliekų konteineriai neretai būna pustuščiai. Jeigu gyventojai tinkamai atliktų pirminį atliekų rūšiavimą dar namuose, atliekų srautas pasiskirstytų tolygiau ir didelė dalis jų nugultų ne į komunalinių, o į pakuočių konteinerius. Į šiuos konteinerius metamos popieriaus pakuotės turi būti kiek įmanoma išlankstytos ir suspaustos, kad konteineryje užimtų kuo mažiau vietos, o plastiko pakuotės – sausos ir tuščios – kad neužterštų kitų konteineryje esančių atliekų.

„Kauno švara“ primena, kad į rūšiavimo konteinerius metamos pakuočių atliekos yra išvežamos nemokamai – jų tvarkymą finansuoja gamintojų ir importuotojų organizacijos. Kuo daugiau atliekų išrūšiuojama, tuo mažiau jų patenka į bendrus mišrių atliekų konteinerius, už kurių išvežimą ir sutvarkymą sumoka gyventojai.

Atliekų kalnai neatsiranda iš niekur. Juos, šalia atliekų konteinerių aikštelių, suneša ar net dideliais kiekiais atveža, patys gyventojai. Stambiagabarites, žaliąsias, statybines atliekas šalia konteinerių ar kitose atliekoms neskirtose vietose, palikti draužiama. Gyventojai šias atliekas nemokamai  gali nuvežti į Kauno RATC atliekų surinkimo aikšteles https://www.kaunoratc.lt/aiksteles/ Daugiau informacijos skelbiama čia: https://www.kaunoratc.lt/paslaugos/gyventojams/ Taip pat Kaune, trijose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse veikia daiktų „Atiduotuvės“. Jos įkurtos tam, kad geri, bet nereikalingi daiktai nevirstų atliekomis. Į „Atiduotuves“ daiktus atvežti ir juos pasiimti galima visiškai nemokamai. „Atiduotuvės“ Kaune veikia šiose aikštelėse, adresu Energetikų g. 60, Kuršių g. 9E, Julijanavos g. 1A

Kauno RATC Edukacijos ir viešųjų ryšių specialistė, prabilusi apie vis dar gajų elgesį, kai stambiagabaritės atliekos paliekamos prie buitinių atliekų konteinerių ar nelegaliuose sąvartynuose, želdynuose ar miškuose, ji spėjo, kad pagrindinė priežastis – žmonių sąmoningumo trūkumas. Ji pastebėjo, kad bendras didelių gabaritų atliekų, pristatytų į surinkimo aikšteles, atliekų kiekis šiemet išlieka panašus kaip ir pernykštį šį pusmetį. Pernai sausį-birželį buvo priimta apie 16,7 tūkst. tonų atliekų, o šiemet per tą patį laikotarpį 16,4 tūkst. tonų atliekų. „Kai kurių atliekų atvežta daugiau nei pernai, o kai kurių mažiau. Pavyzdžiui, surinktų mišrių statybinių atliekų kiekis šiek tiek padidėjo, elektronikos atliekų padidėjo apie 100 tonų, o baldų atliekų surinkta šiek tiek mažiau“, skaičiavo specialistė. 

Aplinkosauginio sąmoningumo, atliekų kultūros trūkumas

Kodėl vienuose miesto mikrorajonuose gyventojai tvarko atliekas atsakingai ir gyvena gražioje aplinkoje, o kituose – šalia konteinerių ar kitose atliekas mesti neleistinose vietose, padaryti sąvartynai? Ar žmonių kultūros lygis, užimama socialinė padėtis nulemia aplinkosauginį atsakingumą, suvokimą, kad atliekos negali būti metamos bet kur ir teršiama aplinka, kurioje gyvename. Galbūt neatsakingą elgesį lemia žinių stoka?

Žmonės turi žinoti, kad kuo daugiau išrūšiuos, tuo geriau, nors rūšiavimo, ir nerūšiavimo konteinerių atliekos yra perrūšiuojamos, tačiau kai žmonės patys atliekas išrūšiuoja, tokiu būdu yra išsaugoma pirminė žaliavų kokybė. Jeigu popierių įmesime į paprastą konteinerį, ant jo primesime bioskaidžių atliekų, tai jis jau taps nebeperdirbamas. Atliekas rūšiuoti yra labai nesudėtinga. Įprastai ant konteinerių galima rasti sąrašą atliekų, kurios turi keliauti į jo vidų.

Žmonės turi žinoti ne tik pirmines rūšiavimo taisykles, tačiau ir vietas, kur reikia nuvežti stambiagabarites, statybines, žaliąsias ir kitas rūšiavimui netinkamas ir nekomunalines atliekas. Pagirtina, kad atliekų turėtojai žino atliekų tvarkytojų pareigas, tačiau turėtų žinoti ir savo pareigas bei suprasti, jog teisingas atliekų tvarkymas susijęs su jų pačių gyvenimo kokybe, mokesčiais bei tuo, kokią planetą paliksime ateinančioms kartoms.

Tiems, kas domisi, visada stengiamės paaiškinti ir padėti rasti tinkamiausią sprendimą, tačiau nepamirškime, kad taisyklių nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės.

Padeda išvežti

Tokiais atvejais, jei gyventojai neturi galimybės pristatyti nereikalingų daiktų į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles, prašome kreiptis į „Kauno švarą“, kuri teikia atliekų išvežimo iš namų paslaugą. ”Kauno švara” ne tik išveš, bet ir nebereikalingus, nebeveikiančius namų apyvokos daiktus (buitinę techniką, baldus ar kt.) darbininkai išneš iš jūsų namų. „Atliekos bus saugiai pristatytos į Kauno regiono atliekų tvarkymo centrą tolimesniam atliekų tvarkymui, o jūsų tvarkymosi laikas žymiai sutrumpės“, – pagalbą siūlo „Kauno švara“.

Stambiagabaričių išvežimo paslaugą galite užsisakyti labai paprastai, tereikia paskambinti tel.nr. +370 699 55328 arba rašyti isvezimas@svara.lt, informacija https://www.svara.lt/isvezimas/.

Taip pat dėl statybinių atliekų išvežimo kreiptis tel. +370 60114821 arba rašyti statybinis@svara.lt, informacija https://www.svara.lt/statybinis/.

Žaliųjų atliekų konteinerius „Kauno švara“ suteikia nemokamai. Už papildomą mokestį galima rinktis šių atliekų išvežimo paslaugą – https://www.svara.lt/zaliosios/.

Šiukšlinimas yra administracinis nusižengimas

Dėl Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 366 str. „Tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas” reikalavimų pažeidimo ir pažeidimus padariusiems asmenims skiriamos administracinės nuobaudos.  Tiems, kurie vis tik numoja ranka ir šiukšlina kiemuose ar kitose viešosiose erdvėse, primename, kad nesilaikantiems savivaldybių tarybų patvirtintų tvarkymo ir švaros taisyklių reikalavimų gresia  įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 eurų. Pakartotinai padarytas nusižengimas užtraukia baudą nuo 140 iki 600 eurų.

“Kauno švara” įrengtos kameros šalia atliekų konteinerių aikštelių fiksuoja pažeidėjus, kurie deda ar net automobiliais atveža ir šalia konteinerių iškrauna nemažus kiekius stambiagabaričių, statybinių, žaliųjų ar kitų atliekų. Toks šiukšlinimas yra draudžiamas, tai – administracinis nusižengimas. Medžiaga su užfiksuotais pažeidėjais siunčiama į Kauno Viešosios tvarkos skyrių, skiriamos baudos.

Būkime pilietiški – fiksuokime ir drausminkime šiukšlintojus! Tyla, nepastebėjimas, susitaikymas šiukšlintojus drąsina veikti toliau. Tik nuo mūsų visų bendrų pastangų priklauso miesto grožis, todėl nesirinkime tylos, bet nedelsdami kartu išgyvendinkime ydingus įpročius. Pastebėjus Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklių reikalavimų pažeidėjus, prašome užfiksuoti pažeidimą ir nedelsiant kreiptis į Viešosios tvarkos skyrių internetiniu aresu https://epaslaugos.kaunas.lt/paslaugos/viesosios-tvarkos-pazeidimai/, arba į „Kauno švara“ – kokybe@svara.lt Taip pat galite kreiptis į skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 (visą parą) arba per policijos elektroninių paslaugų sistemą ePolicija.lt, informaciją galima pateikti Aplinkos apsaugos departamentui prie Aplinkos ministerijos info@aad.am.lt“, – ragina „Kauno švaros“ atstovai. 

Share on

Pradėkite rašyti ir paspauskite Enter norėdami ieškoti

Shopping Cart